Silosi

Mlin raspolaže sa dva objekta silosa sa ukupnim skladišnim prostorom od 50.000 tona. Ćelije u silosima su od armiranog betona okruglog i kvadratnog presjeka. Trenutno je u funkciji skladišti kapacitet od 8.000 t od čega je trenutno u zakupu 5.000 t, dok je ostatak od 42000 t kapaciteta nije u funkcije, jer usljed ratnih dejstava je devastiran i zahtjeva velika ulaganja za njegovu funkcionalnost. Postoji jedna kolska vaga mjernog opsega do 50 tona. Kod svakog objekta postoji i prijemni bunker.

Na osnovu sadržaja mineralnih materija (pepeo) brašno se klasifikuje po tipovima. MPI MLIN Ustikolina brašno ne sadrži aditive i boje, koristi se čisto zrno pšenice.Brašna iz mlina, sa tradicijom dugom preko 60 godina, poznata su i tražena podjednako na domaćem i inostranom tržištu.Proizvodi po kojima je Mlin Ustikolina prepoznatljiva su prvenstveno brašna T-400 i T-500 , koji se najviše koriste u pekarskoj industriji i u domaćinstvima, ali proizvode se još griz, krupica, brašno T-710, integralno brašno, i brašna prilagođena posebnim zahtevima kupaca i mekinje. Dostavu brašna vrše na području cijele BiH vlastitim transportom. Brašno skladište u silo prostorima za brašno unutar proizvodnog pogona. Posjeduju pakirke za pakiranje brašna kojeg mogu pakirati u količinama od 1 kg do 50 kg. Iz silo ćelija za brašno imaju mogućnost utovara rinfuznog proizvoda u cisterne.

Mlin

Proizvodnja mlinarskog asortimana

Druga karika u proizvodnji je Mlin u kojem proizvode pšenična brašna raznih tipova, krupice, proizvode od cijelog zrna (integralno brašno) i stočno brašno. Proizvodnja brašna se odvija u mlinu kapaciteta 40 tona na dan. Melje se prethodno pripremljena i očišćena pšenica u pneumatskom mlinu, na mlinskim valjcima, a razvrstavanje i prosijavanje dalje se vrši na čistilicama griza i planskim sitima.Brašno i mlinarski proizvodi se dobijaju kroz proces mljevenja i prosijavanja. Brašno nastaje višefaznim usitnjavanjem i mljevenjem zrna pšenice u čestice različitih veličina koje se prosiju i spajanjem različitih pasaža formiraju se različiti tipovi brašna.

Pekara

Proizvodnja pekarskog asortimana

Pekarska proizvodnja plasirana je na tržište Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ali i na području Sarajevskog kantona ukupno 2 tone dnevno hljeba i peciva. Pored peciva prisutan je i slastičarski pogon koji nudi asortiman zalivenih, kremstih i suhih kolača.

Please follow on Instagram
for latest recipes.

Mlin odabir

NAJBOLJI SASTOJCI I SMJESE